Een mooi gesprek over Dounia B. en kinderen in de stad

Première in zicht
maart 2019

Een mooi gesprek over Dounia B. en kinderen in de stad

Theatermaker Bart Van Nuffelen verdiept zich al een tijdje in de stad als onderwerp van zijn producties. Hij delft er verhalen op over en voor kinderen die in een grootstad opgroeien. Actrice Evgenia Brendes geeft in Dounia B. gestalte aan een van hen.

- Bart, hoe is het idee voor deze  productie ontstaan?

Bart Van Nuffelen: “We wilden graag een voorstelling maken over en voor alle kinderen die in deze stad (Antwerpen, nvdr.) wonen. Afhankelijk van welk cijfermateriaal je gebruikt, komt 80 procent van de Antwerpse kinderen zelf van elders, of hebben ze ouders die van elders komen. Vijf jaar geleden hebben we samen met het Red Star Line Museum al een voorstelling gemaakt - Dinska Bronska – over kinderen die hier aankomen; nu willen we het hebben over kinderen die hier al langer zijn maar wier roots elders liggen.
Het feit dat iemand van elders komt, is bijvoorbeeld op Antwerpse lagere scholen totaal geen issue meer. Waarom zou het ook? Tegelijkertijd is het wel een realiteit, en wordt die realiteit nog weinig beschreven of geportretteerd in verhalen. Ik hoop dat die kinderen zich gaan herkennen in Dounia B. en kracht kunnen ontlenen uit haar verhaal. Ze heeft namelijk echt wel iets te zeggen.”

- Jullie zijn ter voorbereiding gaan praten met kinderen op scholen.

Bart: “Eerst hebben we met slimme stadssociologen gepraat, daarna met schooldirecteurs en leerkrachten en uiteindelijk - het belangrijkste - met kinderen zelf. De dingen die we intuïtief al wisten, werden in die gesprekken bevestigd, namelijk dat het geen item meer is of iemand een andere achtergrond heeft én het gegeven dat taal net wel een issue is. Kinderen van wie de moedertaal geen Nederlands is, zijn vaak kleine vertalers. Hun sociale situatie blijkt toch vaak net iets anders te zijn. Het zijn niet altijd de kinderen die tijdens een vakantie naar Center Parcs gaan. Rond die thema’s hebben we zo zorgvuldig en gevoelig mogelijk een verhaal proberen te maken. Taal is eigenlijk het onderwerp van de voorstelling en vice versa.”

- Evgenia, ook jij hebt een andere achtergrond. Herken je je in de verhalen?

Evgenia: “Zeker. Sommige dingen in het scenario zijn best confronterend. Ik besef nu bijvoorbeeld pas dat het ongebruikelijk is dat ik als kind thuis alle papierwerk deed.
Ik ben toen ik elf was, samen met mijn ouders vanuit Kazachstan naar België gekomen. Ik wist dat het belangrijk was om me de taal snel eigen te maken en heb in anderhalf jaar tijd Nederlands geleerd. Als je als kind bij de groep wil horen, is dat noodzakelijk. En ja, ook ik heb de rol van vertaler vaak opgenomen en doe dat eigenlijk nog altijd. Mijn ouders spreken veel minder goed Nederlands, dat is niet abnormaal. Zij hebben de taal op latere leeftijd geleerd. Soms is het vervelend maar vaak is het ook een voordeel om twee talen bijna even goed te spreken. Ik vraag me af of ik ondertussen het Nederlands niet beter beheers dan het Russisch.”

- Ik heb me laten vertellen dat je Belgisch kampioen stijldansen bent?

Evgenia
: (lacht) “Ja, dat klopt. Tot mijn 18de heb ik vrij intensief gedanst. Daarna heb ik het stelselmatig afgebouwd omdat ik toen gestart ben met een theateropleiding in Nederland. Het is echt topsport. Ik trainde 4 à 5 keer per week.”

- Zien we je ook dansen in de voorstelling?

Evgenia: “Ik vermoed van wel. De repetities zijn nog maar net gestart. We hebben een eerste proefopname achter de rug waarbij ik in interactie ga met de animatiebeelden die Remy (videast Remy M.Ndow, nvdr.) maakte. Heel fijn.

Alle info en speeldata vind je hier.
Reserveren voor Dounia B. - voor iedereen vanaf 9 jaar - kan hier. De voorstelling gaat in première in hetpaleis op 12 april.

Facebook icon
Twitter icon
terug naar boven